ПРЕДУЗЕТНИШТВО И ТРАНЗИЦИЈА У СРБИЈИ У ОГЛЕДАЛУ МЕДИЈА: АНТРОПОЛОШКА АНАЛИЗА ПРИЧА О ТЕХНОЛОШКО-ПРЕДУЗЕТНИЧКИМ ПОДУХВАТИМА

Miloš Zarić

Apstrakt: Упоредо са стварањем услова за настанак и развој технолошког пре- дузетништва у Србији и са увођењем самог тог појма у домаћи стручни, научни и медијски дискурс стичу се услови за генерисање и преношење једног „новог“ типа наратива којег означавам као приче о технолошко-предузетничким подух- ватима. У раду анализирам три личне приче (personal narratives) које припадају том наративном образцу, којег посматрам као домаћу варијанту западних прича о успеху (success stories). Као садржаји медијске културе приче о технолошко-пре- дузетничким подухватима представљају отелотворење три доминантна дискур- са – традицијско-транзиционог дискурса, дискурса неолиберализма и дискурса патриотизма. Анализа тих прича захтева семиотички метод тумачења који тре- ба да објасни њихову заснованост на друштвеним односима и политичким ок- ружењима који те дискурсе подупиру, а у којима долази до њиховог настајања, дејства и конзумирања. У раду, на основу утврђивања елемената из којих се састоје системи вредности на којима се анализиране приче базирају и њихових међусобних односа, указујем на промену која се пoследњих година одвија на пла- ну културне концептуализације феномена предузетништва у нашој средини као и на плану медијског начина његовог представљања.

Ključne reči: приче о технолошко-предузетничким подухватима, „зрела фаза“ друге транзиције у Србији, традицијско-транзициони дискурс, дискурс неолиберализма, дискурс патриотизма, креативност / иновативност, индивидуализам / колективизам.

Citat u željenom formatu

Izaberite jezik

PDF

Preuzmite navođenja

Časopis i broj

Antropologija, y. 2019, no. 19 (1), pp. 169-198